2018. április 23., hétfő

vigyázz, törékeny!


FŐZZÜNK FINOMAT, CSERÉPTÁLBAN! 

A kerámia főzőedények és sütőtálak a régi hagyományok és az új technikák ötvözéséből születtek. Az agyagból készült sütőedények és főzőedények a több évszázad használati tapasztalatát ötvözik. Kiválóan alkalmasak a kemencében, sütőben való használatra. 


Ezekben az edényekben egyenletesen fő az étel, mivel a hőt az edény teljes eloszlatja, aki már használt ilyen edényt, nem is akar másban főzni!
Sütőben is használható, főzőlapon is, csak ez esetben alkalmazni kell egy lángvédő közbetétet ami lehet egy fém vagy öntvény, vagy bármilyen cserép, egy a lényeg hogy megakadályozzuk az edény közvetlen lánggal való érintkezését.


Főétel elkészítéséhez alkalmas kerámia edények mellett találhatók sütemény készítéséhez szükséges sütőformák is, mint pl.: kalácssütő.


A csíki fazekas edények tűzálló agyagból készülnek, vörös színben. Az agyag nagyon gazdag vasoxidban, így a termék kellemes vörös színt kap kiégetés után.

Az edényeket használat előtt legalább 45 percig áztassuk vízbe!

A beáztatott edénybe aztán elképzelésünk (vagy a recept útmutatásai) alapján tegyük bele a hozzávalókat és 190-200 fokra előmelegített sütőben, lefedve tegyük az edényt. 

A magába szívott nedvességnek köszönhetően az ételünk a sütőben finoman megpárolódik. Az íze hozzáadott zsiradék nélkül is tökéletes lesz és a fűszerek íze is jobban átjárja a zöldségeket vagy a húsokat. Ez az elkészítési mód fogyókúrázók és diétázók számára is tökéletes választás.

A cserépedények a következőképpen működnek: a laza, porózus szerkezetű agyag pórusai a megnedvesítés, illetve beáztatás közben jelentős mennyiségű vizet vesznek fel. A felmelegedés közben lassacskán gőzréteg képződik - méghozzá nemcsak a sütőben, hanem az edény körül és annak belsejében is. A párolódó ételt valóságos gőzsipka veszi körül, így nem lesz túl száraz, és nem is ég oda, hiszen saját levében fő. A kis rés a tál két része között szabályozza a nyomást, és lehetővé teszi, hogy a fölösleges gőz eltávozzon

A sütőből kivett tál hihetetlenül forró, ezért vastag konyhai kesztyűvel fogjuk meg. Tanácsos vágódeszkára vagy többszörösen összehajtogatott konyharuhára helyezni, mert hideg felületen azonnal elreped. Ugyanebből az okból hideg folyadékot sem szabad a forró tálba önteni.

HOGYAN TISZTÍTSUK A CSERÉPEDÉNYT?

1. Főzés után hagyjuk a cserépedényt kihűlni, majd néhány percre áztassuk meleg vízbe.
2. Szórjunk rá egy evőkanál sót. A cserépedény pórusaiba ugyanis a mosogatószerek beivódnak, majd ezt az ízt főzéskor átadják az ételeknek.
3. Az edényt keféljük át erős szálú kefével, hogy az esetleges ételmaradékokat eltávolítsuk.
4. Langyos vízzel öblítsük ki alaposan, majd hagyjuk teljesen megszáradni. Száradás közben szájával lefelé fordítsuk, hogy még véletlenül se deformálódjon.
5. Ajánlatos legalább két cserépedényt tartanunk, hogy a hal- és az egyéb húsételeket másikban készíthessük el, nehogy átvegyék egymás ízét. Ha erre még sincs lehetőségünk, negyedliterenként tegyünk három evőkanál szódabikarbónát a vízbe, és áztassuk benne 15 percig a tálat.





Persze, aki nem akar az áztatással bíbelődni, annak van más megoldás is. A mázas cserépedények is tökéletes megfelelnek minden elvárásunknak.

A tálat mindig hideg sütőbe, az alsó vagy a középső bordamagasságra állított rácsra helyezzük. és az előírt hőmérsékletre felmelegítjük (ne használjuk a légkeveréses programot, mert kiszárítja a tálat!).

Tisztítása: Első használat előtt és minden használat után meleg mosószeres vízzel mossa el, öblítse el, törölje szárazra. Ne használjon karcosodást okozó szereket, illetve eszközöket. Mosogatógépben nem mosható!