2018. április 20., péntek

motiváljunk okosan


Jutalmazás? Büntetés?
Sokan úgy vélik az iskolában, legfőképp alsó tagozatban nem szabad a gyereket büntetni, elvenni a kedvét a tanulástól. De kérdem én, ha mindig csak jutalmazzuk honnan fogja tudni mi a rossz?

Egyéni foglalkozásokra nincs idejük, energiájuk a tanítóknak, de értékelniük kell őket a közösségen belül. Az érdemjegyek nem feltétlen tükrözik a gyermek képességét, ezért vezették be a szöveges értékelést, csakhogy ezekből a gyerekek nem sokat értenek...

Ezért született meg a jutalmazó-megrovó bélyegző. A szövegek mellett vicces kis figurák jelzik, hogy most épp jó vagy rossz értékelést kap a gyerkőc.


Természetesen nem csak alsóban lehet hasznos eme technika alkalmazása, hisz egy felsős vagy már épp középiskolás gyermeket is ösztönözhetünk, motiválhatunk evvel az eszközzel. A motivált gyerekek nagyobb teljesítményre képesek.

Gyakorta alkalmazzák azt a jutalmazó módszert a pedagógusok, hogy matricákat osztogatnak, de szerény véleményem szerint ez kevés. Illetve nem csak azzal lehet a gyermek tudtára hozni, hogy valamit nem csinált jól, hogy nem kapott matricát.


A tanulás egész életünket végig kíséri, mégis ennek igen fontos része gyermekkorban zajlik. A jutalmazás mind a büntetés az oktatásban a tanulás ösztönzéséül szolgál.

A jutalmazás és a büntetés olyan nevelési módszerek, amelyek „a gyermek valamely szükségletének érvényre juttatása vagy frusztrálása útján ösztönző, illetve magatartás és tevékenységszabályozó funkciót töltenek be.” (Pedagógiai Lexikon, 1997)

Kapcsolódó kép

A jutalmazás a tanuló teljesítményének elismerő értékelése. Pozitív hatást gyakorol a tanulókra. Önbizalmat és bátorságot kelt, segíti az ellentmondások feloldását.

A büntetésre éppoly szükség van a pedagógiában, mint a jutalmazásra. Fontos azonban, hogy a büntetés ne legyen megtorló jellegű, hanem nevelői célzatú. Ehhez tökéletes megoldást nyújt ezen egyszerű 8 bélyegzőt tartalmazó csomag:


Ha szeretnéd motiválni diákjaidat, vagy csak meglepnéd vele a tanár nénit, tanár bácsit, akkor szerezd be még ma 😊

Óvodai, iskolai jutalmazás - megrovás gyorsan, egyszerűen, látványosan és egyedien a jutalmazó nyomda segítségével.