2018. március 6., kedd

nemzetközi nőnap

Hamarosan itt a nemzetközi nőnap, melyhez sokféle jelentést tulajdonítunk: virágok, felháborodott férfiak, feminizmus... De mit is ünneplünk március 8-án, miként lenne érdemes megemlékeznünk erről a napról?

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta minden év március 8-án tartanak. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

A nőnap Magyarországon

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg.
A rendszerváltás után a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.

Lehet vitatkozni a március 8-i Nemzetközi Nőnap létjogosultságán, de egy biztos: azok a nők és lányok, akik virágot kapnak ezen a délelőttön, már mosollyal indítják napjukat. S ez nem kevés. A húsvéti locsolkodáshoz hasonlóan, ilyenkor, nőnapon az apukák mutatnak példát fiaiknak.

Origami virágot nőnapra!

Kedves gesztus lehet egy szál virág március 8-án, de még cukibb, ha saját kezűleg, akár papírból készült origami virágkölteménnyel lepnek meg bennünket. Íme az origami virágkészítés lépésről lépésre.

A gyerekeknek pedig semmi sem hozza közelebb a nőnap lényegét, mintha saját kezükkel tudnak valami igazán szépet alkotni, amivel még örömet is szerezhetnek másoknak. Színes papírok, ragasztó és némi kézügyesség, és készülhetnek is a nőnapi origami virágok.

Alapanyagot itt találsz:

http://droffice.hu/origamipapir-a4-20-iv?filter_name=origami

És a Zoltánokról se feledkezzünk meg. :)

Gazsó Mihály Tamás fényképe.
How to make pretty paper craft origami yellow flower step by step by iris-flower