2018. március 20., kedd

süthető gyurma

Képtalálat a következőre: „fimo kids”A világhírű STAEDTLER cég kifejezetten gyermekek számára fejlesztette ki termékcsaládját, a Fimo Kids-et. A gyerekek színvilágához igazított gyurmablokkok lágy állaga könnyű felhasználhatóságot biztosít a legfiatalabb hobbizók számára is. A különböző nehézségi szintű, elkészítési útmutatóval ellátott készletek, valamint eszközök még színesebbé teszik a gyurmázást. 
A Fimo Kids színei jól keverhetőek egymással. Javítja a kézügyességet és kreatív szórakozási lehetőséget biztosít minden korosztálynak.

25 perc alatt készre süthető 110 °C-os sütőben, sütőpapíron.

Felhasználása 8 éves kortól, szülői felügyelet mellett ajánlott!
A gyurma nem ehető!

És ha már eldöntöttük, hogy alkotni szeretnénk, a következőre lesz szükségünk:
A gyurma kisütésénél vegyük figyelembe a hozzá írt használat útmutatót.
Ha tehetjük mindig a sütő legalacsonyabb hőfokán süssünk. Sütéskor én rendesen egy tepsit használok, abba teszem a kisütni valókat, ami alá sütőpapír kerül. A sütés alatt NEM érdemes a sütnivaló alá alumínium fóliát tenni, mert az plusz hőt vesz fel, és ad le a gyurmának közvetlenül és a gyurma odakozmálhat. HELYETTE normál sütőpapírt vagy szilikont válasszunk. Az alap sütési idő minden gyurmánál kb. 20-25 perc.

Sajnos előfordul, hogy megálmodtad a formázás alatt az ékszerednek, gyöngyödnek a leggyönyörűbb fehér vagy áttetsző fehéres színt, beteszed sütni a gyurmát, nem figyelsz oda eléggé és az eredmény rozsdásan barnás vagy sárgás lesz. A süthető gyurma nem piskóta, vagyis nem esik össze, ha ránézel a sütés alatt. A fehér és fehér áttetsző gyurmát érdemes ellenőrizni, mert hamar bebarnulhat.

Fontos:
  • A süthető gyurma oldja a műanyagot, ezért ne érints meg gyurmázás után kézmosás nélkül más műanyag tárgyakat!
  • Minden gyurmázás után moss kezet, lehetőleg mosogatószerrel!
  •  A gyurmát nyitott ablaknál süsd ki és használj páraelszívást, főleg, amikor kiveszed a kész termékeket a sütőből.
  • Mindig nézd az órát a sütésnél! Ne feledkezz meg, hogy a sütőbe tettél valamit!
  • Olyan gyerek kezébe ne kerüljön süthető gyurma, aki nem tud figyelni a fentiekre! 
A munkafolyamatról:

  • A gyurma felbontásakor még viszonylag jól kezelhető, de a későbbiekben érdemes celluxszal lezárni, és akár még folpackal is körbetekerni, hogy minél biztosabban el legyen zárva a levegőtől.
  • A gyurmát a kéz melege szelídíti meg leginkább, de a hajszárító nagyon hamar kezes báránnyá teszi. Ne ijedj meg, ha a gyurma töredezik, porlik, ez sajnos velejárója, minél jobban felmelegszik, a kis darabokat összegyúrhatod.
  • Fontos hogy a világosabb színeknél, főleg ha előtte erős színekkel dolgoztál előtte, hogy moss kezet, mert csalódás lehet, ha az amúgy kész művet, a fehér gyurmába ragadt koszok, szöszök borítják, vagy épp ha a fehér már nem is fehér hanem mondjuk rózsaszín. 
  • A gyurmákat elvileg 20-30 percig kell sütni, de ez nagyban függ a hőfoktól (ez 110°C) folyamatosan figyeld a sütőben levő gyurmát, mert ha esetleg füstöl, elszíneződik) akkor azonnal ki kell venni, de ezeket inkább ne várd meg


Egy kis kreativitással fantasztikus formákat alakíthatunk ki:

Képtalálat a következőre: „süthető gyurma”toothbrush + tooth Kawaii,fimo, handmade,hecho a mano,polymer clay,earrings,pendientes,cepillo de dientes,muela,
1Befőttes üveg művészet, süthető gyurma segítségével... smile hangulatjel SÜTHETŐ GYURMA HÁZILAG RECEPT: Hozzávalók 20 dkg finomliszt, 20 dkg só, 1 evőkanál glicerin, 1 dl hideg víz. Sóból lehetőleg minél fehérebb,minél finomabb szemcseméretűt válasszunk, hiszen annál szebb lesz maga a gyurmánk is. Glicerint a gyógyszertárakból szerezhetünk be, szintén filléres tétel. A lisztet minden esetben szitáljuk át! A lisztet, a sót alaposan keverjük el a glicerinnel. Ezután adjuk hozzá a vizet. Praktikus